Thursday, February 06, 2014

-::PreParatiOn Ke GuaNGZhou-ShenZhen-Hong KonG::-

Warh tajuk entry berkobar-kobar
Ini kira entry nak lawan sahabat Ezan yang nak ke Gold Cost..which die pegi lebih kurang sama date ngan Ezan nak ke Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong

Minta maaf banyak2 yer Pn Airin hehe

So entry nie pasal preparation nak ke sana lah
InsyaAllah Ezan akan ke Guangzhou - Shenzhen - Hong Kong pada 18 Feb till 22 Feb nie..semangat berkobar2 nie. Kali nie kitorang akan cover 3 tempat skali. Baru berbaloi2 beli tiket haha

Okay, since percutian Ezan nie adalah percutian budget, jadi semuanya adalah dibuat oleh "Myself" hookay. Tiada bantuan daripada tour agent bagai ^_^ dari book tiket, hotel, itinerary n bla..bla semuanya dibuat sendiri.

But don't Panic, kite wat macam biasa (walaupun sebenarnya 1st time nak gi China nie hehe)


Untuk first timer macam Ezan nie, mestilah kite dok men'google' untuk cari tip2 untuk ke sana kan. Penat akak godek2..segala blog, forum semua Ezan cover hookey hehe. BTW, nak ucapkan terima kasih jugak kat blogger2 yg rajin update pasal diorang nyer vacation..memang sangat2 membantu..Hanya Allah dapat membalasnye..aminn.

Daripada hasil pembacaan Ezan, untuk pengangkutan dekat Hong Kong and Guangzhou memang sangat mudah. Sebabnye dekat sana diorang guna MRT (Hong Kong) and Guangzhou Subway. Which lebih kurang macam LRT, Star kita lah. Korang jangan tak percaya, Ezan memang study betul2 diorang nyer station2 kat 2 tempat2 nie hehe. Korang boleh rujuk kat sini:

1. Hong Kong (Hong Kong MTR)
2. Guangzhou (Guangzhou Subway Map)

Yes, mula2 korang kena tahu mana tempat korang nak pergi and kena tahu station2 terdekat. Fuhhhh...jenuh nak khatam pasal nie tau. Our plan to Hong Kong cuma nak pergi ke The Peak, Madame Tussoud, Avenue of Star, ladies market of DISNEYLAND...sebab nie lah pun kitorang nak gi Hong Kong hehe.




Hotel, korang boleh book dari http://www.agoda.com/ , http://www.booking.com/ and banyak lagi website2 yang boleh tengok. Ezan lebih suka guna Agoda. Alhamdulillah, setakat ini berbaloi seperti yang kita bayar. Nak lg murah, korang kn daftar as member. Korang akan dapat diskaun lagi.

Sebelum travel, korang kena tahu jugak cuaca kat tempat korang pegi nanti. Important nie, sebab senang nak prepare apa2 yang patut kan. Contohnya, macam nak pergi China nie. Bila tengok weather forecast barulah kite tahu rupanya masa tue musim sejuk hookey.

Nie dekat Guangzhou..sejuk wooooo


Yang nie pulak dekat Hong Kong...pun sejuk huhu


Jadinya memang nak kena bwk baju sejuk jugak kan. Rain coat pun nak kena sediakan jugak huhu. haruslah Ezan shopping dulu kat sini hehe.

Waktu solat pun kena tahu jugak. Walaupun masa kat China same jer dengan kita kat sini, tapi waktu solat different. Korang boleh review kat sini World Prayer time. Senang kan. Untuk yang ada smart phone, boleh install compass untuk tentukan kiblat. Yeh, semua di hujung jari kan hehe

Satu lagi yang penting. Visa. Before korang ke China, korang kena apply utk visa. Untuk ke Hong Kong tidak perlu yer :) Macam Ezan kena apply double entry visa, sebabnye Ezan akan pergi ke Guangzhou ke hong kong. and patah balik Hong Kong ke Guangzhou :) kalau korang nak masuk China jer, boleh apply single entry. Murah sikit :) Korang boleh pergi sini untuk maklumat lanjut [Application Visa ke China]. Ezan suruh Zahafiz Travel untuk buatkan visa. Malas wei nak ke KL tue. kena bayar charge runner dalam RM20..oklah kan :)

Ok, itu rasanya yang basic harus kita tahu ^_^. Yang lain macam makanan, things to bring..Ezan akan review dekat next entry k.


Da ~

Assalamualaikum :)

4 comments:

Jari Manis said...

Salam Ezam...thanks coz singgah blog JM so JM terjah blog Ezan plak..wahh..blog dia pun apa kurang nya penuh informasi...dah buat preparation very well baru semua berjalan lancar..bila nk ke sana ni...next month or this month..hepy holiday..mmg best kalau ke Guangzhou- Shenzen dan HK ni..coz JM dh sampai ke sana lastyear..

Nurulaizanhusin said...

JM...warh sgt teruja menerima kunjungan dr JM nie ^_^

insyaAllah pergi bulan 2 nie. tue yang selalu terjah blog JM nie

Thanks jemput singgah selalu

Airin Diana Anuar said...

wah waah!
aku baru baca entry ko ni
ke main lagi ek :P

anyway best la ko gi china musim kesejukan gitew. kat gold coast skrg panas weh. sampai 29 degree. x berapa nak honeymoon hugging2 gite.hahahaha

have fun!! and of course, take care!!

Nurulaizanhusin said...

You too airin

Have fun in Gold Coast..Jgn lupa FM utk aku hehe