Friday, March 03, 2017

-::Pengalaman Bersalin::-

uish..nie pun nak cerita ker :) haha
Takper untuk ingatan..Nanti bila Medina dah besar bolehlah dia baca. Susah payah Ibu nak keluarkan die yer...
 
Pengalaman bersalin nie betul2 buat Ezan teringat kat mak sendiri dan semua ibu2 kat luar tu. Susah payah nyer mak kita nak lahirkan kita. Semua perasaan ada...sakit dan teruja huhu. Rasa insaf sgt (Nie ayat tak boleh blah haha) tapi memang betul pun.. Lepas dah lalui sendiri pengalaman bersalin tu buat2 Ezan betul2 menghormati insan yang bergelar ibu..
 
Entri nie mungkin panjang sikit yer. Memang cite details punya haha
 
25 September 2016 (Ahad)
(Malam)
 
Ezan masa nie dah 38 minggu 2 hari dah. Alhamdulillah, tak ada pun tanda2 lagi nak bersalin. Siang tadi Ezan baru jer hantar barang2 baby kat umah mak untuk berpantang nanti.
 
Malam, Ezan n hubby siap kemas barang sikit. Kemas buku2. Ezan duduk je sambil masukkan buku dalam kotak. En hubby yang buat keje lebih. Die yang angkat2 kotak and sorting skali. iolls buat keje senang jer...tak larat dah hehe.
 
Tidur malam lena jer :)
 
 
26 September 2016 (Monday)
 
Pukul 5 pagi dah tersedar. Sakit perut tetiba..Memang nak poo..poo lah haha. Lepas tu terus iron baju keje hubby. Memang rutin setiap hari pun. Tapi perasaan tu dah lain macam sebenarnya. Sebab sakit perut tak elok walaupun dah "membuang". But still controllable lagi..Habis iron kejutkan En Hubby. Ezan turun bawah ingatkan nak buat breakfast En Hubby. Sakit still ada. Tetiba teringat nak guna apps contraction timer. Masa nie monitor memang dah frequent sakitnya..dalam 4 ke 5 minit.

#tipbergunafornewmummy  ....contraction timer!
 
Beritahu kat Hubby. Amboi die punya gelabah boleh buat gelak haha. Die dan..dan tu nak pergi hospital. Ezan siap relax lagi. Ezan bagitahu En Hubby nak mandi & solat dulu. Lepas mandi dah perasan ada "spotting" darah. Ezan solat jugak walaupun masa tu dah dah dapat rasa memang Ezan akan bersalin hari ini jugak.
 
Gerak dari umah Putra Height dalam kul 6.30 pagi. Ezan memang plan nak bersalin kat Hospital Bersalin Razif Klang. Hubby bawak kereta bukan main laju wei..semua traffic light die main langgar haha. Alhamdulillah selamat sampai kul 7 pagi. Nasib baik juga sebab kereta tak banyak lagi masa kami keluar.
 
Sampai kat Hospital, terus pergi kaunter. Citer sikit2 yang kita dah ada tanda2 nak bersalin. lepas tue diorang terus bawak pergi ke bilik. Just to remind, Hospital bersalin Razif tak ambil patient yang bersalin less than 32 weeks. Rasanya few private hospital pun mcm tu. Ezan sempat request bilik single tapi nurse kate bilik full. Untuk temporary Diorang terus bawak pegi bilik shared dulu. Nurse suruh tukar baju. Lepas tu, nurse terus pasang CTG machine untuk monitor heart beat baby. Masa nie boleh control lagi sakit. Diorang siap bagi breakfast roti. Ezan makan sekeping jer. Tak lalu dah nak makan dah huhu.
 
 
Yang paling tak boleh 'Blah' sakit die bila Doc datang check jalan. Untuk first time memang rasa malu wei. First time lah kata kan...Doc siap kate dia minta maaf kena check juga jalan. Lepas tu die kata dia akan tolong bukakan jalan jugak. MasyaAllah sakitnyer bile die check jalan tu. Nak tengok bukaan kita dah berapa kan. Masa ni Doc kate Ezan dah 4 ker 5 cm bukaan dah. Habis Doc check tu, contraction dah makin kerap. Sakit yang tak boleh control dah. Sakitnya...menggigil Ezan tahan sakit. Dah tak sedar siapa yang datang tengok Ezan. Dengar jugak suara adik2 ipar n mak mertua datang. Ezan tak larat nak bukak mata. Setiap kali bile datang contraction tu menggigil menahan..masa nie dah every 2 minit agaknya. Ya Allah sakitnya. Ezan cuma mampu zikir jer.
 
Maybe Nampak Ezan macam sakit sangat Nurse datang kat Ezan Tanya if Ezan nak ubat tahan sakit. Nurse kata it is not epidural but ubat tahan sakit jer. Cucuk kat Punggung. Ezan kata nak ubat tahan sakit..sebab dah tak tahan sangat huhu T_T...Masa nie cuma dengar sayup2 En Hubby suruh Ezan selawat, zikir.
 
Lepas tu Nurse datang sekali lagi. Masukkan ubat buang air besar kat punggung. Lepas nurse masukkan, terus Ezan rasa nak membuang. Tak banyak pun yang keluar sebab makan sekeping jer roti kot, pastu pulak kat rumah dah membuang kan. sempat berpaut kan dinding, sinki masa contraction datang. Masa nie Ezan dah perasan ada keluar lendir jernih dah.
 
Keluar toilet, Nurse dah bagi baju untuk labour room dah. Warna putih,ikat belakang. seksi habis...Masa nie Ezan beritahu Nurse ada keluar lender jernih tu. Banyak wei..Nurse siap kata itu memang normal. HUHU manalah Ezan tahu kan..
 
Lepas tukar baju, Nurse terus tolak pergi Labour room. Duduk atas wealchair dah. En Hubby ikut sekali. Padahal sebelum tue die kata tak nak masuk labour room :) Masuk Labour room, bukan main sejuk wei. Masa nie staff nurse yang senior check jalan. Die kata Ezan dah 9 cm dah masa nie. Dia kata kalau nak teran, Ezan boleh teran jer. Masa kat dalam labour room sakit die memang dah double dari bawah. Setiap kali sakit tue Ezan memang berpaut kat En Hubby. Ezan menangis bagitahu kat die, yg Ezan sakit sangat dah..Bile datang contraction tu memang rasa nak meneran jer..Rasa sangat macam ada "air' keluar dari bawah tu. Beberapa kali jugak Ezan suruh En Hubby panggil Doc sebab tak tahan sangat. Teknik pernafasan yang belajar masa kelas antenatal tu dah tak boleh pakai dah. Sama jer sakitnya. Dalam2 sakit tu,  Sempat juga dengar suara baby menangis kat  bilik sebelah.
 
Then Doc datang kat bilik Ezan. Doc siap ajar cara2 nak bersalin. Masa time contraction tu sepatutnya Ezan kena push. Termasuk Doc, ada 2 orang nurse masa Ezan nak bersalin tu. Diorang kata teknik push Ezan dah betul, cuma kena push kuat sikit. Bukan senang rupanya huhu. Banyak kali Ezan cuba push. Siap Doc suruh hubby n nurse urut n tolah perut supaya baby senang keluar. Doc siap bagitahu kepala baby dah Nampak. Bnyk kali cuba tapi still Ezan tak lepas2. Kali ke-5 Doc terpaksa jugak vacuum +push dari Ezan sikit sbb takut distress kat baby. Masa Baby keluar mcm meluncur jer kuar dari perut..plus terasa air panas sekali. Keluar jer Medina Doc letak kat atas perut Ezan. Ya Allah kuatnyer die menangis  :) termasuk ibu pun nak menangis sekali. Doc letak tak lama pun sebab nmpk baby dah biru2 sikit. Allah sahaja yang tahu perasaan waktu...Allah, bersyukur nyer Ezan dapat lalui pengalaman nie. En Hubby pun Nampak teruja, sempat die cium dahi Ezan..mungkin itu cara die berterima kasih :) Sepanjang Doc jahit, Ezan tak terasa pun sakit sebab Ezan dok ralit tengok nurse bersihkan baby. Nurse siap kate baby suka menendang2 haha. Patutlah dalam perut pun sama hehe.
 
Alhamdulillah, Medina selamat dilahirkan pada pukul 11.36 pagi. Normal. Berat Medina masa lahir 2.98 kg. Lepas Nurse dah bersihkan Medina, diorang terus bawa ke bawah. En Hubby ikut sekali untuk azankan. Rasa macam mimpi sangat masa nie. Pantas sangat semuanya. Lepas tue Nurse bersihkan Ezan pulak. Nurse tukarkan baju. Pakaikan Maternity Pad. Dah tak ada malu dah hehe. Dah settle, Nurse tolak Ezan atas katil ke dalam bilik. Alhamdulillah, Ezan dapat jugak single room. Sampai jer bilik tgk En hubby and MIL dah ada dalam bilik.
 
Nurse, bagi bubur untuk lunch. Ezan makan selera. Lapar sangat2. Lepas makan En hubby pergi ambil Medina. Waktu tu lah first time Ezan pegang medina. Allah...rasa macam mimpi semuanya. Ezan try nak bagi susu tapi rs mcm kekok sangat. Susu pun tak keluar lagi waktu tu.
 
Mak Ezan datang petang. Kebetulan Mak mertua pun nak balik. Alhamdulillah,dua2 belah keluarga pun happy. Cucu yang sangat2 ditunggu. Semoga Medina jadi kesayangan semua orang sampai bila2.

Until now, rasa macam mimpi jer semua ni. Pengalaman dari mengandung dan bersalin..Ya Allah indah betul semua pengalaman tu

#sabarituindah
#welcome An'nisa Nur Medina binti Jaafar Sidek
 
 
intanaizan.blogspot.com

intanaizan.blogspot.com

intanaizan.blogspot.com

intanaizan.blogspot.com

intanaizan.blogspot.com


intanaizan.blogspot.com

Thursday, December 29, 2016

-::Alhamdulillah...I am a Proud mother =) ::-


Alhamdulillah...Allah permudahkan segalanya. I am now a proud mum to my daughter. Dah 3 bulan pun baby :)

An'Nisa Nur Medina...nama pilihan kami suami isteri. Semoga Medina membesar dengan sihat. Jadi anak yg solehah, cemerlang di dunia dan akhirat..amiin.


-::Journey of AJ Junior::-

 This is entry yg dah lama duduk kat Draft..Hari nie br nak keluar :)
..........................................................................................................................

Alhamdulillah, akhirnya hari nie tiba jua. This is considered a formal announcement of MY PREGNANCY =) alhamdulillah syukur pada Allah SWT kerana telah menghadiahkan Ezan & Hubby satu precious present, zuriat in my tummy and soon insyaAllah we will meet him or her...Nikmat kesabaran yang tidak ternilai.Ye hanya mereka yang merasai sahaja akan mengerti perasaan Ezan & hubby.

It is already 5 months now ...alhamdulillah..syukur

Journey of Aizan Jaafar Junior (AJ Junior) =)

Rezeki berganda Ezan untuk tahun ni (2016). Awal bulan January yg lepas, Ezan mendapat offer untuk bekerja di tempat baru dan dihujung bulan February 2016, Ezan disahkan pregnant which already 8 weeks in my tummy. Allah, besar sungguh nikmat yang Allah berikan pada Ezan & hubby. Memang betullah kata orang...rezeki baby.

How it started...

Gambar yang Ezan ambil bersama ofismate membuka segalanya. Kebetulan opismate post picture yg kami ambil di IG and another friend/ opismate yang kebetulan tengah berpantang said that my face look like I'm pregnant. which masa tu i tak tahu pun.

Kebetulan masa dekat ofis, Ezan rasa lesu sangat. Asyik nak tidur jer. Rasa tak sedap badan sangat. Boleh kata hari2 Ezan akan tidur di ofis sekejap untuk hilangkan mengantuk.

& really the 'big' sign iyelah, Ezan punya period pun  tak teratur dari bulan 1 sampailah ke bulan 2. Not like my normal period. Mula2 Ezan ingatkan Ezan terlampau penat sangat sebab dari bulan 11 2015 Ezan tak berhenti2 berjalan (Jepun - Terengganu - Sabah - Johor) tambahan pulak banyak keje ofis yang perlu diselesaikan before my notice period end March. En Hubby pun suruh Ezan check dengan Doc.

Atas nasihat Hubby, kawan2 ofis (specifically K'Emi)..22 February 2016, Ezan pergi berjumpa Doc (Klinik Noor Hajar) nak minta her consultation. Mula2 Doc minta Ezan buat urine test and Doc terus buat scan (selepas Ezan bercerita panjang lebar dgn dia). Thats the beginning for everything..Masa mula2 scan perut Ezan tak nampak apa2 (or maybe i'm too blur)..tapi lepas doc check tru 'bawah' ...it show everything....You can see the 'kantung' and something inside =) and even the heartbeat. Subhanallah...pertama kali dalam hidup Ezan..and in my tummy. Rasa nak menangis sangat masa tu. Hanya Allah yg tahu perasaan Ezan. Dalam hati tak putus2 Ezan bersyukur..

Doc bagi ubat untuk kuatkan rahim, acid folic and obimin.

Keluar dari klinik terus bgtahu En Hubby...Dia pun terkejut+ happy..alhamdulillah, besar sungguh nikmat yg Allah berikan kepada kami berdua. 7 tahun penantian kami..Ya Allah indah sungguh pernantian kesabaran kami. Benar janji Allah itu pasti. Hanya Allah yang tahu waktu & masa yang sesuai yg Allah akan berikan kepada kita.

Buat kawan2 yang masih menantikan kehadiran zuriat..InsyaAllah, dan jangan putus berharap kepada Allah SWT. Teruskan berdoa kepadaNYA. Ezan juga turut berdoa kamu semua juga akan diberikan nikmat sepertimana yg Ezan rasakan sekarang. Amiin...

This is picture of AJ Junior (8 weeks)



Tuesday, March 01, 2016

-::Another Challenging Year...Sayonara Proton::-

(Entry ini tiada niat untuk menunjuk, sebagai rujukan, ingatan kenangan di ms hadapan..minta maaf jika ada yang terasa)

Tiba2 feeling2 nak update something pulak hari nie ^_^ . Actually nak cerita pasal date hari nie 1st March 2016. Yelah, mungkin bagi orang lain hari nie biasa je. Tapi bagi Ezan sendiri, hari nie sangat2 bermakna.

Korang...hari nie sebenarnya genap 10 tahun Ezan bekerja dengan Proton. Alhamdulillah, selama 10 tahun ni, kat sini lah tempat Ezan mencari rezeki. Belum konvo lagi Ezan dah bekerja dengan Proton. 1st March 2006. Ezan ingat lagi proses interview Ezan bermula daripada bulan Dec'15 lagi (1st interview) and 2nd interview pada bulan Feb'06. Ye memang lama proses interview di Proton tetapi sangat2 berbaloi. Rasa bersyukur sangat2 bila Ezan ditawarkan kerja di Proton. Ezan ditawarkan sebagai Executive Trainee masa tu (sebab zaman gawat) . Kami sebagai Executive Trainee diberikan kontrak selama 2 tahun sahaja. Proton hanya akan mengambil kami sebagai Executive (Permanent) jikalau kami lulus peperiksaan IQ Test. Alhamdulillah, Ezan antara yang lulus dan terus ditawarkan sebagai Executive. Memang ada kawan2 yang tidak berjaya diorang terus berhenti dari Proton (sebab dah tahu kontrak cuma 2 sahaja). Yup, I still believe Proton have their own reasons for doing this. Alhamdulillah, memang sudah ditakdirkan rezeki Ezan bersama Proton.

So start my journey with Proton. Pahit, manis, suka, duka bersama . Banyak sangat yang Ezan belajar. & untill now Ezan still belajar. Sepanjang 10 tahun di sini, Ezan sempat bersama 3 division di Proton. Alhamdulillah, Ezan dipertemukan dgn bos2 yang baik hati, kwn2...Dari single sampailah berkahwin. Dengan duit gaji Proton juga Ezan berjaya beli kereta, rumah and paling penting dengan gaji di Proton Ezan dapat bagi duit bulanan kat mak. Betul kata orang tua, duit yang kita beri kepada parent kita memang berkat. Walaupun gaji kita tak sebesar mana, tapi alhamdulillah masih cukup hingga ke akhir bulan. Ye kadang2 ada ms sesak, tapi masih ada rezeki di hujung2 bulan.

Kami di Proton turut didedahkan dengan ilmu agama. Setiap bulan akan diadakan ceramah agama. Sepanjang bulan puasa pula setiap hari akan diadakan ceramah pada waktu lunch. Begitu juga hari2 keagamaan..Maulidur rasul, nisfu sya'ban, awal muharram & hari2 kebesaran Islam. Sebelum memulakan kerja juga akan ada seorang yang akan membacakan doa.

Ye, kadang2 sedih dengar, baca komen2 kat media2 sosial pasal Proton. Diorang lupa agaknya apa yang diorang kata tu melibatkan beberapa ribu pekerja2 & majoriti nya Islam. Ye mmg tidak dinafikan ada kerosakan kecil/ besar pada kereta2 Proton. Tapi tidak semua..& bukan sahaja Proton, other manufacturers too. Pengalaman kawan2, adik beradik, sedara mara sendiri yang memiliki kereta jenama lain.Tapi bila melibatkan Proton, semua macam melompat utk berkata2. Pengalaman Ezan sendiri, memiliki & memandu kereta Proton selama 9 tahun. Proton Gen. 2. Alhamdulillah, kereta Ezan tidak pernah ada major problem. Percayalah as long uolls service mengikut masa, menggunakan parts (original)..insyaAllah kereta korang akan ok. Dan sampai sekarang Ezan masih menggunakan kereta Ezan.

Cuma, setelah 10 tahun bersama Proton sudah sampai masanya Ezan mencari pengalaman baru for my career development & future benefit. Just the right time for me to 'walk out' fr. Proton. Yup, my last date working with Proton is on 16th March 2016 (after 10 years and 16 days). After 10 years mencari ilmu, manabur bakti di sini. Terima kasih Proton...InsyaAllah, Ezan yakin sangat satu hari nanti Proton akan berjaya. I'm not going to other car manufacturer/ automotive but to other sector. Totally different from what i'm doing now.

Mungkin itu saja cara utk Ezan buktikan 'sayang' Ezan with Proton.

InsyaAllah, there will be a 'glory' time for Proton.

I still believe..

Terima Kasih Proton.

Thursday, January 28, 2016

-::Bagpacker ke Jepun 2015 (Autumn in My Heart) Day 6 (last Day):-

Hari last kami di Tokyo hari nie.,huhu sedihnyer.

Kami check out pukul 10 pagi. Kami minta kebenaran dari receptionist utk tinggal barang kat hotel. Malas kami nak angkut beg gedabak besar tu hehe. Lagipun hari nie banyak jugak plan kami.

Sebelum kuar hotel sempat kami ambik gmbr hotel. Mana lah tahu ada sapa2 yang nak duduk hotel nie. senang cari nanti hehe. Ok 1st stop kami adalah ke Shinjuku Gyoen National Garden (SGNG) Tokyo Largest Most Popular Park. Memang cantik sngt taman nie. Sambil jalan2 hirup udara segar korang boleh juga berhenti ambik gambar. Memang banyak sangat port utk korang ambik gambar. Ni kalau musim sakura/ cheery blossom memang penuh orang.. Orang2 Jepun nie suka berkelah bawah pokok2 sakura ni. Masa kami pergi ni tak ramai orang..dah hujung autumn pun, sejuk banget..sesekali bile angin tiup, mahu menggigil ko. memang cantik sangat utk. Disebabkan taman nie besar sangat, banyak jugak kami buat jalan shortcut sendiri haha. penat wei kalau nak pusing 1 taman. Lagipun nak kena kejar masa kan.











(hehe,, gigih nak ambik gmbr pokok. Yg kat atas tu pulak saki baki bunga sakura kot)

Ok, dari sini kami terus ke Harajuku pulak. Tujuan kami nak ke Takeshita Street Kat sini memang happening. Kalau nak tengok fashion street remaja jepun, memang kena singgah. Kat sini jugak korang kena try Creepe jugak tau. Memang sedap..Tapi nasihat Ezan, korang jangan tamak pulak, creepe nie portion besar tau. Boleh share jer. Baju2 hipster pun bersepah ok kat sini...kasut2 but2 cantik pun banyak. Dekat sini jugak, Ezan beli coklat kit kat pelbagai perisa. Betul2 selepas korang lalu signboard/arch pintu utama Takeshita Street. Kedai farmasi sebelah kiri. Memang murah tau...Kat sini pun ada Daiso besar (3-4 tingkat). Kalau nak shopping souvenier boleh jugak. Tapi ada logo Daiso lah hehe. Ezan beli jugak chopstik chomel2 buat kenangan (entah2 ada kat Daiso Malaysia). Takpelah yg penting niat tu kan. Nak bagi souvenier kat orang ^_^










Teringat2 creepe nie. Bila lah lagi dapat rasa huhu


Dah habis melantak kami ke Odaiba pulak. Haruslah kena singgah sini kan. Misi nak ambik gambar kat Robot Gundam besar, Statue Liberty and Rainbow Bridge. Masa kami sampai kat sini hari dah gelap pun (dalam pukul 4 lebih). Masa ni pun kaki dah lenguh habis huhu). Tapi misi kena settlekan jugak kan. Kami heret jugak kaki. Alhamdulillah tercapai jugak impian haha








Mission accomplished haha. Puas hati Den ^_^. Actually klu ikut plan kami nak singgah ke Ginza. Saja jalan2 kan. Tapi masa dah suntuk sangat pulak. Dari Odaiba kami terus patah balik ke Hotel Kuramae untuk ambik balik beg gedabak kami dan terus ke airport. Kami naik Subway je..mudah & senang.

straight to Haneda Airport
-From Kuramae station take Toei Asakusa Line (station A17) and straight to Sengakuji station (A7)
-From Sengakuji station take Keikyu Main line to Haneda International Airport

Alhamdulillah. dipermudahkan perjalanan. Kami terus ke airport. Flight kami pukul 11.45 malam. Ezan nak ingatkan kwn2 kalau boleh datanglah awal kat airport tau. Sebab kat sini sgt cerewet. Sgt leceh. Staff airasia yg jg kaunter (mostly org Jepun) nie sgt tegas ok. Die akan check luggage korang. Muatan beg. Beg yang naik atas pun diorang akan tgk jugak. Diorang akan makesure muatan tak lebih 7kg. Satu lagi Q untuk check in memang ramai...masa tu lah baru kita jumpa ramai pulak orang melayu dtg sama masa dengan kita. Tapi sepanjang Ezan jalan2 kat jepun nie boleh dikira berapa kali je jumpa orang melayu hehe. Masa Ezan pergi hari tue ada satu family nie muatan diorang dah lebih. Staff airasia ni suruh diorang bukak beg and kurangkan muatan. kesian & malu diorang...semua nmpk kot. Terpaksalah diorang bukak beb & agih2kan dekat anak beranak...jenuh wei. Nasihat Ezan tak payahlah kedekut nak beli luggage kat bawah tu. Untuk keselamatan jugak...jgn pentingkan diri.

Satu lagi, kat airport haneda nie mmg susah nak dapat makanan halal. Memang ada disediakan makanan berasaskan seafood. Kalau yakin, bolehlah makan. Ezan tak makan pun. Kitorang beli sushi jer. Sambil2 tu kami shopping sikit kat airport ni. habiskan duit syiling jepun hehe. Bawak balik pun bukan boleh tukar kat Malaysia pun..Kalau nak simpan buat kenangan pun ambik 1-2 jelah kan





Last sekali, nak share toilet Bidet kat Jepun (orang lain share, Ezan pun nak share jugak lah haha)



Habis sudah travelogue bagpacker Ezan & sahabat kat Tokyo nie. Nanti kalau rajin Ezan share lagi tip2 sepanjang kat Jepun nie k. hotel and perbelanjaan kami kat Jepun. Siapa kata mahal...tak mahal wei :) kalau korang bagpacker lah kan.

Nanti Ezan cite pergi Sabah pulak ek.. Jalan2 dengan family pulak.


Wednesday, January 13, 2016

-::Bagpacker ke Jepun 2015 (Autumn in My Heart) Day 5:-

Adui jenuh jugak nak menghabiskan cite samarinda ke Jepun nie hehe (ada ke yang baca oiii)

Hari ke 5 kami di Jepun..

Hari ni pagi2 lagi kami dah terpacak kat Sensoji Temple & Nakamise Shopping Street. Satu tempat pun. Masa kami sampai orang tak ramai lagi. Smpat jugak kami round kedai2 kat sini. Survey utk souvenier. Banyak jugak yang berkenan kat hati hehe. Nak sampai di Sensoji Temple nie memang korang kena lalu pun kedai2 nie. Kami tak masuk pun kat dalam, cuma tengok dari luar je ^_^ sempatlah tengok adat budaya agama di Jepun nie. By the time kami nak patah balik, orang dah start ramai. Nasib baik kami dah aim tempat2 nak beli souvenier. Alhamdulillah kami dapat harga bargain. memang boleh kata 70% kitorang shopping kat sini.

Bile sampai di Tokyo, korang kena singgah sini. Senang jer wei nak pegi sini pun

* Fr. Kuramae Station take Asakusa Line A17 to Asakusa Station A18.
* Sensoji Temple boleh jalan kaki dari Asakusa station. Korang follow je signage











Dari sini kami terus ke Ueno Park

Actually Ueno Park ni kawasan nyer sangat besar tau. Kat sini ada macam2 attraction tau. Ada zoo, museum (ada lebih kurang 5 museum kat sini) & paling penting kat sini adalah tempat orang berpicnic masa musim Sakura/ cherry blossom. Tapi memandang masa Ezan pergi nie musim luruh, jadi kami hanya dapat lihat daun2 musim luruh jer...daun2 pokok kebanyakkan nyer sudah bertukar dari kaler kuning ke Orange. Cantik sangat. Kami juga sempat singgah di National Science Museum (Ezan memang sgt recommend utk singgah kat Museum nie) siap ada tayangan 3D tau. Memang berbaloi sangat2. Sempat juga kami singgah di Saigo Takamori Statue, Kiyomizu Kannon Temple . Nie semua kat Ueno Park sahaja tau.Kami malas nak masuk tempat2 yang lain sebab nak kejar masa punya pasal hehe. Kami juga sempat singgah makan Matcha Ice cream (Green tea Ice cream) di Ueno Park. Kalau korang rajin (sempat), boleh juga singgah di Ameyayokocho market. Dari blogger2 review di Ameyayokocho nie ala2 Petaling Street. Bolehlah kalau nak cuci2 mata beli souvenier kan.








 Orang kata this is the real Hachiko (selepas diawetkan)

Matcha Ice Cream


Lepas dari Ueno Park, kami singgah di Akihabara pulak. Center of electronic shop. Saja lah nak tengok harga barang2 elektrik kan. Dulu sebelum sampai kat Jepun orang kata barang2 elektrik kat Jepun diorang jual lelong lah, separuh harga kononnyer because of rapid changing of the technology development. Tapi hakikatnye uolls, same jer harga kalau kita convert to RM, same jer harganye hehe. Tapi Ezan & sahabat memang tak ada plan nak beli apa2 pun. Saje jalan2 jer :)

Kemudian kami ke Shibuya. Kami excited nak ke sini, first nak tengok Hachiko statue & the large intersection in the world ^_^ Nak shopping pun iya jugak haha. Ya Allah punyalah ramai umat manusia. Mana taknya kat Shibuya sahaja ada banyak shopping place boleh korang pergi i.e HnM, Uniqlo memang murah kat sini. Sempat juga kami jengah kat sini..Kata nak shopping kan


Hachiko Statue

 Orang kata port baik nak ambik gmbr cross intersection nie dari Starbuck tu ^_^

Tokyu Plaza


Kaki dah tak larat jalan. Dari Shibuya kami terus balik ke hotel. Habis dah pusing satu hari nie, besok last day kami kat Tokyo huhu. sedihnya..