Tuesday, March 01, 2016

-::Another Challenging Year...Sayonara Proton::-

(Entry ini tiada niat untuk menunjuk, sebagai rujukan, ingatan kenangan di ms hadapan..minta maaf jika ada yang terasa)

Tiba2 feeling2 nak update something pulak hari nie ^_^ . Actually nak cerita pasal date hari nie 1st March 2016. Yelah, mungkin bagi orang lain hari nie biasa je. Tapi bagi Ezan sendiri, hari nie sangat2 bermakna.

Korang...hari nie sebenarnya genap 10 tahun Ezan bekerja dengan Proton. Alhamdulillah, selama 10 tahun ni, kat sini lah tempat Ezan mencari rezeki. Belum konvo lagi Ezan dah bekerja dengan Proton. 1st March 2006. Ezan ingat lagi proses interview Ezan bermula daripada bulan Dec'15 lagi (1st interview) and 2nd interview pada bulan Feb'06. Ye memang lama proses interview di Proton tetapi sangat2 berbaloi. Rasa bersyukur sangat2 bila Ezan ditawarkan kerja di Proton. Ezan ditawarkan sebagai Executive Trainee masa tu (sebab zaman gawat) . Kami sebagai Executive Trainee diberikan kontrak selama 2 tahun sahaja. Proton hanya akan mengambil kami sebagai Executive (Permanent) jikalau kami lulus peperiksaan IQ Test. Alhamdulillah, Ezan antara yang lulus dan terus ditawarkan sebagai Executive. Memang ada kawan2 yang tidak berjaya diorang terus berhenti dari Proton (sebab dah tahu kontrak cuma 2 sahaja). Yup, I still believe Proton have their own reasons for doing this. Alhamdulillah, memang sudah ditakdirkan rezeki Ezan bersama Proton.

So start my journey with Proton. Pahit, manis, suka, duka bersama . Banyak sangat yang Ezan belajar. & untill now Ezan still belajar. Sepanjang 10 tahun di sini, Ezan sempat bersama 3 division di Proton. Alhamdulillah, Ezan dipertemukan dgn bos2 yang baik hati, kwn2...Dari single sampailah berkahwin. Dengan duit gaji Proton juga Ezan berjaya beli kereta, rumah and paling penting dengan gaji di Proton Ezan dapat bagi duit bulanan kat mak. Betul kata orang tua, duit yang kita beri kepada parent kita memang berkat. Walaupun gaji kita tak sebesar mana, tapi alhamdulillah masih cukup hingga ke akhir bulan. Ye kadang2 ada ms sesak, tapi masih ada rezeki di hujung2 bulan.

Kami di Proton turut didedahkan dengan ilmu agama. Setiap bulan akan diadakan ceramah agama. Sepanjang bulan puasa pula setiap hari akan diadakan ceramah pada waktu lunch. Begitu juga hari2 keagamaan..Maulidur rasul, nisfu sya'ban, awal muharram & hari2 kebesaran Islam. Sebelum memulakan kerja juga akan ada seorang yang akan membacakan doa.

Ye, kadang2 sedih dengar, baca komen2 kat media2 sosial pasal Proton. Diorang lupa agaknya apa yang diorang kata tu melibatkan beberapa ribu pekerja2 & majoriti nya Islam. Ye mmg tidak dinafikan ada kerosakan kecil/ besar pada kereta2 Proton. Tapi tidak semua..& bukan sahaja Proton, other manufacturers too. Pengalaman kawan2, adik beradik, sedara mara sendiri yang memiliki kereta jenama lain.Tapi bila melibatkan Proton, semua macam melompat utk berkata2. Pengalaman Ezan sendiri, memiliki & memandu kereta Proton selama 9 tahun. Proton Gen. 2. Alhamdulillah, kereta Ezan tidak pernah ada major problem. Percayalah as long uolls service mengikut masa, menggunakan parts (original)..insyaAllah kereta korang akan ok. Dan sampai sekarang Ezan masih menggunakan kereta Ezan.

Cuma, setelah 10 tahun bersama Proton sudah sampai masanya Ezan mencari pengalaman baru for my career development & future benefit. Just the right time for me to 'walk out' fr. Proton. Yup, my last date working with Proton is on 16th March 2016 (after 10 years and 16 days). After 10 years mencari ilmu, manabur bakti di sini. Terima kasih Proton...InsyaAllah, Ezan yakin sangat satu hari nanti Proton akan berjaya. I'm not going to other car manufacturer/ automotive but to other sector. Totally different from what i'm doing now.

Mungkin itu saja cara utk Ezan buktikan 'sayang' Ezan with Proton.

InsyaAllah, there will be a 'glory' time for Proton.

I still believe..

Terima Kasih Proton.

Thursday, January 28, 2016

-::Bagpacker ke Jepun 2015 (Autumn in My Heart) Day 6 (last Day):-

Hari last kami di Tokyo hari nie.,huhu sedihnyer.

Kami check out pukul 10 pagi. Kami minta kebenaran dari receptionist utk tinggal barang kat hotel. Malas kami nak angkut beg gedabak besar tu hehe. Lagipun hari nie banyak jugak plan kami.

Sebelum kuar hotel sempat kami ambik gmbr hotel. Mana lah tahu ada sapa2 yang nak duduk hotel nie. senang cari nanti hehe. Ok 1st stop kami adalah ke Shinjuku Gyoen National Garden (SGNG) Tokyo Largest Most Popular Park. Memang cantik sngt taman nie. Sambil jalan2 hirup udara segar korang boleh juga berhenti ambik gambar. Memang banyak sangat port utk korang ambik gambar. Ni kalau musim sakura/ cheery blossom memang penuh orang.. Orang2 Jepun nie suka berkelah bawah pokok2 sakura ni. Masa kami pergi ni tak ramai orang..dah hujung autumn pun, sejuk banget..sesekali bile angin tiup, mahu menggigil ko. memang cantik sangat utk. Disebabkan taman nie besar sangat, banyak jugak kami buat jalan shortcut sendiri haha. penat wei kalau nak pusing 1 taman. Lagipun nak kena kejar masa kan.











(hehe,, gigih nak ambik gmbr pokok. Yg kat atas tu pulak saki baki bunga sakura kot)

Ok, dari sini kami terus ke Harajuku pulak. Tujuan kami nak ke Takeshita Street Kat sini memang happening. Kalau nak tengok fashion street remaja jepun, memang kena singgah. Kat sini jugak korang kena try Creepe jugak tau. Memang sedap..Tapi nasihat Ezan, korang jangan tamak pulak, creepe nie portion besar tau. Boleh share jer. Baju2 hipster pun bersepah ok kat sini...kasut2 but2 cantik pun banyak. Dekat sini jugak, Ezan beli coklat kit kat pelbagai perisa. Betul2 selepas korang lalu signboard/arch pintu utama Takeshita Street. Kedai farmasi sebelah kiri. Memang murah tau...Kat sini pun ada Daiso besar (3-4 tingkat). Kalau nak shopping souvenier boleh jugak. Tapi ada logo Daiso lah hehe. Ezan beli jugak chopstik chomel2 buat kenangan (entah2 ada kat Daiso Malaysia). Takpelah yg penting niat tu kan. Nak bagi souvenier kat orang ^_^










Teringat2 creepe nie. Bila lah lagi dapat rasa huhu


Dah habis melantak kami ke Odaiba pulak. Haruslah kena singgah sini kan. Misi nak ambik gambar kat Robot Gundam besar, Statue Liberty and Rainbow Bridge. Masa kami sampai kat sini hari dah gelap pun (dalam pukul 4 lebih). Masa ni pun kaki dah lenguh habis huhu). Tapi misi kena settlekan jugak kan. Kami heret jugak kaki. Alhamdulillah tercapai jugak impian haha








Mission accomplished haha. Puas hati Den ^_^. Actually klu ikut plan kami nak singgah ke Ginza. Saja jalan2 kan. Tapi masa dah suntuk sangat pulak. Dari Odaiba kami terus patah balik ke Hotel Kuramae untuk ambik balik beg gedabak kami dan terus ke airport. Kami naik Subway je..mudah & senang.

straight to Haneda Airport
-From Kuramae station take Toei Asakusa Line (station A17) and straight to Sengakuji station (A7)
-From Sengakuji station take Keikyu Main line to Haneda International Airport

Alhamdulillah. dipermudahkan perjalanan. Kami terus ke airport. Flight kami pukul 11.45 malam. Ezan nak ingatkan kwn2 kalau boleh datanglah awal kat airport tau. Sebab kat sini sgt cerewet. Sgt leceh. Staff airasia yg jg kaunter (mostly org Jepun) nie sgt tegas ok. Die akan check luggage korang. Muatan beg. Beg yang naik atas pun diorang akan tgk jugak. Diorang akan makesure muatan tak lebih 7kg. Satu lagi Q untuk check in memang ramai...masa tu lah baru kita jumpa ramai pulak orang melayu dtg sama masa dengan kita. Tapi sepanjang Ezan jalan2 kat jepun nie boleh dikira berapa kali je jumpa orang melayu hehe. Masa Ezan pergi hari tue ada satu family nie muatan diorang dah lebih. Staff airasia ni suruh diorang bukak beg and kurangkan muatan. kesian & malu diorang...semua nmpk kot. Terpaksalah diorang bukak beb & agih2kan dekat anak beranak...jenuh wei. Nasihat Ezan tak payahlah kedekut nak beli luggage kat bawah tu. Untuk keselamatan jugak...jgn pentingkan diri.

Satu lagi, kat airport haneda nie mmg susah nak dapat makanan halal. Memang ada disediakan makanan berasaskan seafood. Kalau yakin, bolehlah makan. Ezan tak makan pun. Kitorang beli sushi jer. Sambil2 tu kami shopping sikit kat airport ni. habiskan duit syiling jepun hehe. Bawak balik pun bukan boleh tukar kat Malaysia pun..Kalau nak simpan buat kenangan pun ambik 1-2 jelah kan





Last sekali, nak share toilet Bidet kat Jepun (orang lain share, Ezan pun nak share jugak lah haha)



Habis sudah travelogue bagpacker Ezan & sahabat kat Tokyo nie. Nanti kalau rajin Ezan share lagi tip2 sepanjang kat Jepun nie k. hotel and perbelanjaan kami kat Jepun. Siapa kata mahal...tak mahal wei :) kalau korang bagpacker lah kan.

Nanti Ezan cite pergi Sabah pulak ek.. Jalan2 dengan family pulak.


Wednesday, January 13, 2016

-::Bagpacker ke Jepun 2015 (Autumn in My Heart) Day 5:-

Adui jenuh jugak nak menghabiskan cite samarinda ke Jepun nie hehe (ada ke yang baca oiii)

Hari ke 5 kami di Jepun..

Hari ni pagi2 lagi kami dah terpacak kat Sensoji Temple & Nakamise Shopping Street. Satu tempat pun. Masa kami sampai orang tak ramai lagi. Smpat jugak kami round kedai2 kat sini. Survey utk souvenier. Banyak jugak yang berkenan kat hati hehe. Nak sampai di Sensoji Temple nie memang korang kena lalu pun kedai2 nie. Kami tak masuk pun kat dalam, cuma tengok dari luar je ^_^ sempatlah tengok adat budaya agama di Jepun nie. By the time kami nak patah balik, orang dah start ramai. Nasib baik kami dah aim tempat2 nak beli souvenier. Alhamdulillah kami dapat harga bargain. memang boleh kata 70% kitorang shopping kat sini.

Bile sampai di Tokyo, korang kena singgah sini. Senang jer wei nak pegi sini pun

* Fr. Kuramae Station take Asakusa Line A17 to Asakusa Station A18.
* Sensoji Temple boleh jalan kaki dari Asakusa station. Korang follow je signage











Dari sini kami terus ke Ueno Park

Actually Ueno Park ni kawasan nyer sangat besar tau. Kat sini ada macam2 attraction tau. Ada zoo, museum (ada lebih kurang 5 museum kat sini) & paling penting kat sini adalah tempat orang berpicnic masa musim Sakura/ cherry blossom. Tapi memandang masa Ezan pergi nie musim luruh, jadi kami hanya dapat lihat daun2 musim luruh jer...daun2 pokok kebanyakkan nyer sudah bertukar dari kaler kuning ke Orange. Cantik sangat. Kami juga sempat singgah di National Science Museum (Ezan memang sgt recommend utk singgah kat Museum nie) siap ada tayangan 3D tau. Memang berbaloi sangat2. Sempat juga kami singgah di Saigo Takamori Statue, Kiyomizu Kannon Temple . Nie semua kat Ueno Park sahaja tau.Kami malas nak masuk tempat2 yang lain sebab nak kejar masa punya pasal hehe. Kami juga sempat singgah makan Matcha Ice cream (Green tea Ice cream) di Ueno Park. Kalau korang rajin (sempat), boleh juga singgah di Ameyayokocho market. Dari blogger2 review di Ameyayokocho nie ala2 Petaling Street. Bolehlah kalau nak cuci2 mata beli souvenier kan.








 Orang kata this is the real Hachiko (selepas diawetkan)

Matcha Ice Cream


Lepas dari Ueno Park, kami singgah di Akihabara pulak. Center of electronic shop. Saja lah nak tengok harga barang2 elektrik kan. Dulu sebelum sampai kat Jepun orang kata barang2 elektrik kat Jepun diorang jual lelong lah, separuh harga kononnyer because of rapid changing of the technology development. Tapi hakikatnye uolls, same jer harga kalau kita convert to RM, same jer harganye hehe. Tapi Ezan & sahabat memang tak ada plan nak beli apa2 pun. Saje jalan2 jer :)

Kemudian kami ke Shibuya. Kami excited nak ke sini, first nak tengok Hachiko statue & the large intersection in the world ^_^ Nak shopping pun iya jugak haha. Ya Allah punyalah ramai umat manusia. Mana taknya kat Shibuya sahaja ada banyak shopping place boleh korang pergi i.e HnM, Uniqlo memang murah kat sini. Sempat juga kami jengah kat sini..Kata nak shopping kan


Hachiko Statue

 Orang kata port baik nak ambik gmbr cross intersection nie dari Starbuck tu ^_^

Tokyu Plaza


Kaki dah tak larat jalan. Dari Shibuya kami terus balik ke hotel. Habis dah pusing satu hari nie, besok last day kami kat Tokyo huhu. sedihnya..

Tuesday, December 22, 2015

-::Bagpacker ke Jepun 2015 (Autumn in My Heart) Day 4::-

(Amaran: Ini adalah diary perjalanan bagpacker ke Tokyo. Diary ini dibuat berdasarkan pengalaman penulis bersama sahabat sahaja. Perjalanan selama 6 hari 5 malam)

Hari Ke-4 kami di Tokyo..

Dah terbiasa kat Tokyo nie. Awal2 lagi kami dah keluar (tak nak rugi masa kata ko)  . Hari ni misi kami utk ke Tokyo Disneyland. Masih teringat2 lagi masa pergi Hong Kong Disneyland. Memang best lah. Satu hari kami kat Hong Kong Disneyland (dari Pagi sampai Malam). So plan kami di Tokyo Disneyland pun sama jugak. Bila lagi nak jadi kanak2 balik kan.

Masa di Malaysia lagi, kami dah beli online ticket Disneyland. Senang + pantas. FYI, kat sini ada 2 park..1) Tokyo Disneyland 2) Tokyo Disneysea. Korang boleh choose nak pergi yang mana. Park ticket Y6900 (for each park). Memang mahal oiiiiii..Tapi sebab nak jugak masuk kan. Berserah je lah haha...

Nak beli tiket online boleh terus ke sini https://reserve.tokyodisneyresort.jp/en/ticket/list/

Dari hotel kami (Kuramae Hotel) kami naik Toei Oedo Line dari (E11) terus ke Tsukishima (E16). Dari sini (Y21) kami transfer Tokyo Metro Yurakucho Line to Shinkiba (Y24). Dari sini kami ambik private line to Maihama.



Dari sini, jalan kaki utk ke pintu gerbang Tokyo Disneyland. Walaupun awal pagi kami sampai, orang punyalah ramai. Rasa nak menangis tengok orang punyalah ramai...Silap kami jugak, sebab pergi weekend kan. Tapi memang dah tak ada masa lain kan..






Masa ni tak nampak lagi kan. Nanti kjap lagi Ezan tnjuk k. Punyalah ramai orang huhu. Masuk nak masuk pun kami tak perlu change ticket, sebab Ezan dah print siap2 dari online. Cuma kertas A4 tu korang kena lipat 8 (untuk jadi saiz tiket biasa). Senang, tak payah nak Q beli tiket kan. Cuma tak dapatlah feel tiket disney ori kan ^_^. Masa kat kaunter untuk masuk, petugas2 disney akan check beg. Actually tak dibenarkan bawak masuk air & makanan kat dlm disney. Tapi kitorang alhamdulillah, lepas pulak. Kitorang  siap bawak masuk air, makanan kat dalam beg..



Orang dah start ramai huhu. kitorang terus masuk. Kat dalam Disneyland ada 6 park yang korang boleh pergi. Kitorang terus pergi utk dapatkan FassPass kat Tomorrowland. Tapi kitorang dah tersilap, ingatkan nak dapatkan FassPass untuk "Star Tours: The Adventure Continues", rupanya kitorang pergi kat machine FassPass "Lilo & Stich" . Aduiiii...Peringatan yer utk korang semua, next FassPass boleh dibuat selepas 2 jam selepas kita issue first FassPass. Adui dah terlepas. Di Tomorrowland, korang kena try Star Tour: The Adventure Continues.. memang best giler. 3D effect tu. Kami teruja nak try sebab ride nie tak ada kat Hong Kong Disneyland. Tengok review cam best. Alhamdulillah, kebetulan masa kami beratur orang tak ramai lagi. Beratur dalam setengah jam jugak. Tapi takpe, korang tak akan bosan punya, sebab sepanjang beratur boleh tengok robot2 Star Wars. Cuma, kat Disneyland Tokyo nie bahasa dalam setiap ride smua nyer in Japan. Kitorang buat2 paham jer hahaha. Tapi yg penting best. Korang kena pergi sini. Di Tomorrowland ada juga Space Mountain (ride paling seram, dah lah gelap), Buzz lightyear Astro Blaster (nie best boleh tembak2), Monster Inc, Starjets and Grand Circuits. Kitorang tak naik pun, sebab dah naik kat Tokyo Hong Kong. Lagipun kami tengok Q dah lebih sejam huhu.

Toontown, kami tak singgah pun. Sini park utk ambik gambar je. Bawak anak2 kecik bolehlah bawak ke park Toontown ni.

Fantasyland, kami terus ke sini. Plan kami nak naik ride Haunted Mansion. Kat sini lah kesabaran di perlukan yang amat sangat. Kitorang beratur sejam lebih. Nampak dari luar, nampak macam tak lama beratur, tapi rupanya 'berlingkar2' orang beratur kat dalam. Memang letih giler huhu. Geram pun ada jugak. Takut tak sempat nak tengok cartoon parade. So Ezan suggest untuk korang semua better ambik FassPass kat sini. Ezan tak dapat lagi nak ambik sebab tak cukup lagi 2 jam dari first Fass pass yg Ezan ambik.

Keluar dari Haunted Mansion, kami terus beratur nak tengok Parade pukul 1.20 pm (Happiness is Here). Kalau ikutkan orang2 Jepun dah ambik tempat masing2 sejak dari pukul 12 lagi tau. Diorang ada bawak tikar siap berkelah2 lagi. nasib baik ada jugak space untuk kitorang menyelit2 kat belakang. Korang kena tengok tau..Memang best ^_^























Best weiii, korang kena tengok parade nie tau. Jangan miss pulak. Habis tengok parade ni, kami terus Its small world kat Fantasyland. Kebetulan masa kami masuk, masa menunggu cuma 10 minit. Apa lagi berlari kami masuk kat situ. Layan je lah, naik bot pastu pusing tengok budak2 kecik (patung) menyanyi. Bolehlah haha.

Lepas tu kitorang lepak kat cinderella castle. Penat beratur tak habis lagi haha. Sambil tunggu untuk Christmas Parade (Disney Christmas Stories) pulak. Pun best jugak uolls.


cantik kan Cinderella Castle ^_^















Habis Parade weolls decide nak jalan2 dulu untuk cari souvenier kat dalam Disneyland nie. Jenuh kami cari kat World Bazaar.. mahal2 semuanya. Dulu masa kat Disneyland Hong Kong dapat juga kami sehelai baju Tshirt and FM. Tapi kat sini, semua mahal2 belaka. Kaki pulak dah tak larat nak berjalan. Rasa nak seret je kaki..At last kitorang decide nak balik jer. Tambah2 pulak perut dah lapar dengan orang yang terlampau ramai. Berlaga bahu tau.. Kat sini memang tak ada makanan halal..memang kelaparan kami. Harapkan bekal onigiri kami jer pagi tadi. Sebab kononya takut makanan kena buang masa nak masuk pagi tadi kan. Kami terus keluar.





Muka buat2 senyum...

Balik pun kami dah tak larat nak jalan ke Maihama. Kami naik Private Line Disney Resort untuk ke Maihama. Best jugak, sebab train nie bawak kita pusing2 di Disney Resort. Sampai di Maihama, kami transfer utk Shinkiba (Tokyo Metro Yurakucho line) terus Tsukishima. Dari sini kami tranfer Toei Oedo Line ke Daimon. Dari sini kami ambik Asakusa Line terus ke Kuramae..

Balik Hotel,,terus zzzzzzz


Fuh...End day 4