Tuesday, January 07, 2014

-::MudaHnYa rEnEW pASsPOrT gUNa kippaS::-

Ai..renew passport nie nak gi mana nie hehe
Passport Ezan dah nak expired bulan 4 nie huhu
haruslah kena renew kengkawan ^_^ (padahal memang nak berjalan)

Tahun nie, Rombongan cik kiah nak ke Guangzhou, Shenzhen, Hong Kong (InsyaAllah ^_^)

Lupakan cite pasal berjalan nie. Ezan sebenarnya nak cerita pasal renew passport kengkawan. Sekarang dah mudah, cepat dan effecient sekali..Terima Kasih Imegresen hehe.

Korang pernah dengar KIPPAS (Kiosk Permbaharuan Passport). Nie ala-ala kiosk (machine) kite nak mintak penyata KWSP tue kengkawan. Apa yang korang perlu bawak:

1. IC
2. Salinan IC
3. Gambar Passport (sekarang background putih tau)
4. Of coz lah passport kan :P
5. Duit RM100 utk 2 tahun @ RM300 utk 5 tahun.

itu jek kengkawan. Pengalaman Ezan buat dekat Putrajaya Presint 15 memang cepat dan pantas. Masa Ezan buat pukul 3.30 petang. Kawan2 ikut jer arahan pada kiosk tue. Don't worry, macam dekat Precint 15 nie memang ada pegawai imigresen duduk dekat kiosk tue. Dia akan monitor kite guna kiosk tue. After dah selesai and dah dapat resit, korang bawak IC, passport and gambar dekat pegawai imigresen yang duduk dekat sebelah kiosk tue. dia akan ambik passport lame kite and suruh kite collect dalam masa sejam lagi..itu jer

Mudah kan, tak perlu nak beratur panjang pun ^_^ . Cuma Ezan rs bg yang 1st time buat passport still kena guna kaunter lagi lah..usually orang mmg ramai lah

Ok..nie gambar kiosk tue (picture taken fr. google k)




Jangan risau jugak kalau korang terlupa ambil gambar, copy IC..Imigresen dah sediakan under 1 roof. Yang penting korang jangan lupa bawak duit jer hehe

Untuk lebih pemahaman, jangan lupa layari Imigresen Malaysia yer

2 comments:

Airin Diana Anuar said...

aah mmg senang babe
cuma aritu, aku sorang je bleh guna kiosk ni. en rosman kita tak boleh. tatau apsal dia x bley read dr ic. nak kata chip rosak, x plak. so terpaksa la gak beratur.

Nurulaizanhusin said...

Loh..gitu plak..
tapi skang mmg super effecient lah kan :)