Monday, May 28, 2012

-::BerCUtI kER uNIvERsAL sTUdIO sINgApoRE::-


As promised, Ezan nak cite one day trip to Universal Studio Singapore (USS) :) Actually Ezan pegi nie ikut rombongan kelab kat tempat keje Ezan. Just bayar RM150 utk transport+bfast, dinner+tiket ke USS. Kami pergi naik bas jer kengkawan. Friday night bertolak, berhenti mandi kat RnR then terus masuk ke Singapore..

Nie gambar dr hset jer..dari kamera tak transfer lagi, punyalah xcited nak cite dgn u all semua nie hehe. Takpe nanti bile dah transfer nanti, Ezan download kat sini k.

SABTU 26/5/2012


 Nielah rupa tiket masuk ke USS yer :)

Kami sampai kat USS pukul 10 pg. Masa nie dah ramai sangat orang. kebetulan cuti sekolah kan. Erm, dekat luar nie lah ada globe Universal Studio Singapore yang besar tue. So tip kat sini, aizan suggest u all semua tak payah nak ambik gambar dulu. terus jer masuk sbb benda alah nie mmg ada jer kat situ, balik nnti pun boleh ambik gmbar yer :P jimat masa tau.




                                                               Muka xcited nak masuk set Steven Spielberg..kat luar tgh tunggu Q

Macam Ezan and the geng (6 orang) kitorang terus masuk kat USS. kami terus ambik kiri yer...Mula2 tue kite akan jumpa New York. Attraction kat sini kite akan jmpa Light, Camera & Action. Kat sini kita akan di bawa masuk ke set pengambaran steven spielberg..set ribut taufan. Memang real kat sini sebab kita akan tengok 'live' macamana ribut taufan dibuat dalam filem2 tue. and paling real bile ada kapal besar hampir nak langgar kite..huhu menjerit kitorang tapi bile dekat jer dengan kita diorang campak sauh.. huhu nasib baik hehe. 


Q nak masuk ke transfomers..berbaloi kena beratur 50 minit huhu

Tempat kedua yang kami pegi, semestinya Transformer. nie dalam kawasan Sci-Fi City. Memang terbaik tau. Nie mmg tempat recommended kena pegi. Berbaloi beratur 50 minit even kaki dah lenguh2. kat sini diorang buat tayangan 3D. macam real u all..sakit tekak menjerit huhu. Tapi kawan2 lepas kami kena beratur dekat 2 jam tau untuk masuk kat transformer nie. dengar cite ada yang tak dapat masuk pun. alahai rugu betul lah...lupa plak nak cite, sepanjang jalan Q tue, akan nampak segala gadget2 transformer tue..so takdelah bosan sgt haha



Gadget transformer..Tak tahulah benda apa nie :)




Tempat ke3 yang kami pegi Ancient Egypt. Kat sini attraction die ada roller coster the revenge of the Mummy..Ya Allah, roller coster nie memang 'menakutkan' yer. Klu sapa2 yang ada lemah jantung, expectant mother memang tak digalakkan. memang seram kengkawan..Honestly, kitorang tak takut dengan mummy yang keluar2 tue, tapi takut dengan roller coster tue. dahlah gelap, rasa nak luruh jantung kat sini. Budak2 sangat2 tak sesuai tau

nie kat luar tempat roller coster mummy tue..panas giler masa nie :)

Tempat ke-4, kami pergi kat Loss world (Jurassic Park)...Attraction kat sini, ada boat yang bawak kite pusing2 sekitar lost world tue (Jurassic Park Rapid Adventure). Kitorang Q kat sini dalam setengah jam kot or kurang. tapi lepas kami berderet2 orang beratur. Alhamdulillah, kami tak lah selama diorang beratur :) Tip kat sini, korang kena beli rain coat yang ada jual kat luar..harga dalam SGD3 jer, u all akan rain coat utk 1 adult and 1 utk kanak2. klu ada kawan2 yang rendah2 tue tak payahlah beli, ambik jer free give tue hehe. Korang kena beli tau, sbb memang akan basah punya. Mula2 kitorang pun ingat naik water boat nie macam biasa jer, just tengok dinosour jer..tapi bile last tue, terkejut giler..ingtkan takdelah thrill apa2, sekali rupa2nya ada jugak..menjerit lagi kitorang haha. Minta maaf yer, kat sini gambar non-ada lah. 

Gambar ikhsan dr Google jugak

O..lupa plak, kat sini pun kitorang ada naik canopy flyers..Mula2 kitorang ingtkan biasa ajer..sekali kauuu..bila dah naik br lah terasa..dah lah tinggi (maklumlah makcik nie gayat sikit), pastu bile die pusing kat corner, menjerit2 kitorang..aduh sakit tekak den

gambar ambik dr pakcik google jer..gilo nak ambik gmbr dr atas hehe

Tempat ke5 adalah Far-Far Away (Shrek). Kat sini pun tempat recommended kena pergi. Sesuai sgt utk bawak budak2. Attraction kat sini ada tayangan 4D. nanti kite masuk dalam panggung wayang (lebih kuranglah) kapasiti pun sangat2 besar. memang best..mcm ada depan mata kite jer..bile donkey bersin, kite pun terkena tempias bersin die hehe. pastu bile ada labah2 kuar pun kite terasa labah2 kat kaki kite..bile kite terbang naik dragon pun terasa angin2 tau..best..best. rugi woo klu tak masuk situ.



Sekitar Far2 Away :) 

Tempat ke6...Madagascar. Kat sini kitorang Q lah nak naik bot skali ada announcement ada technical problem. Delay 1 jam setengah, so kitorang pun blah jer..malas nak tggu. lagipun kat sini dah pukul 3. Kami kena naik bas kul 4. masa nie tak beli lagi souvenier semua..ambik gmbr pun tak bnyk lagi nie. so kitorang skip sini.

last tempat kitorang jalan2 ke Hollywood.. kat sini kite akan nampak cartoon parade..ada marilyn Monroe, Betty Boop, Frankeistein (betulker ejaan nie :P) dan segala lah. Tapi kengkawan nak mabik gmbar pun kena Q tau..jalan2 kat sini best, boleh tgk building macam kat set hollywood tue..ada street singer, ada taxi dulu..so kat sini bolehlah ambik gmbr bnyk2 :P







So end our tour kat USS..cukup2 sampai kul 4 :) tapi kan dengar cite kalau malam siap ade firework lagi..cartoon parade. smua kite tak dpt tengok. almaklumlah ikut rombongan kan. takpe lain kali will definitely pegi dgn En Hubby..& semestinya tak pegi during weekend and cuti sekolah yer..azab nak beratur haha.




last..gmbar dengan globe Universal Studio Singapore..


4 comments:

Qhaifa Nur said...

seronoknya jenjalan.....
gambar pun cantik-cantik....

Nurulaizanhusin said...

Qhaifa Nur..

ha best sangat pegi sini, memang recommended utk pegi bercuti..tapi jgn pegi waktu cuti sekolah..ramai giler :)

FiZ said...

bestnye...bile dpt pg uss tah..

Travel Delight said...

Pakej Tempat-tempat Menarik di Singapura
- Universal Studios Singapura
- Singapura Marine Life Park
- Singapura Flyer
- Day + Night Safari di Singapura
- Tempahan Singapura Marina Bay Sands Hotel
- Tempahan Hotel Masa Perayaan Sentosa Singapura
dan lain-lain

Travel Delight
http://traveldelight.biz
QQ: 841-888-666
ask@traveldelight.biz
+65 6292-2221

Hai, kami adalah agensi pelancongan di Singapura. Blog yang anda tulis sangat sempurna, gambar-gambar anda juga menarik dan cantik. Ia sangat berguna untuk tetamu kami. Bolehkah kami bekerjasama dengan anda?

Kami mengharapkan balasan anda.