Wednesday, April 21, 2010

-::LaUk kEgEMaRAn hUbbY::-

Kisah malam td yer :P

Malam td duk kat rumah, sibuklah Ezan meng'google' resepi2

Fuh, mcm2 resepi Ezan jumpa..

tapi kan dlm bnyk2 lauk tue, Ezan terjumpa lauk Singgang ikan Aya aka ikan tongkol

hubby suka sgt lauk nie

dpat pulak klu mkan dgn nasi panas+ikan gorang+budu+kankung rebus cicah budu

Fuh..mmg faveret dia lah tue

ttiba teringat kat dia kan..

isteri kan..setiap perbuatan, tutur kata semua teringat kat dia :(

erm, takpelah nnti dia balik Ezan buatkan utk die

Senang jer lauk ni kengkawan..rsnya kwn2 pun rmai tahu kan

Mudah, cepat n bagus utk orang2 yg berdiet :P

Meh kite same2 share resepi nie


Ikan singgang (aya)

Bahan-bahan ( 4 org makan (sepinggan) )

seekor ikan aya (ikan tongkol) saiz yang sedang2 je
air 4 cawan
bawang merah 2 ulas(dipotong halus)
bawang putih 3 ulas(dipotong halus)
garam secukup rasa
lengkuas (sikit je)
asam keping
serbuk kunyit sikit
lada kecil 4 biji
gula sesudu


Cara-cara
panas kan periuk isi air 4 cawan masukkan terus ikan,lengkuas, bawang merah, bawang putih,garam, asam keping, lada kecil, kunyit dan gula tunggu sampai ikan masak dan hidangkan.
Note: Kredit to My Resepi..oleh Emy Den

4 comments:

.::WaNiE::. said...

lauk ni layan jugak sometimes.

kalau tekak tak sedap lagi best

kayteeze said...

Suami kak tie suka gak lauk gini.. masak sekali sekali, terutama bila dia tak sihat.. mesti terus kebah!

zee nazeri said...

Tambat hati suami melalui air tangan kita, berkat tu..

airin diana said...

aizan..
tersentuh je aku baca entry ko tiap kali. ala2 sebak pun ade gak..sabar la ye.. nanti husband balik, masak la puas2 utk dia..
sementara ko kat sini without dia, bleh try test resepi, practise..time dia ade, baru kuar sumer skill ;)